SPOED: 06 89 99 08 35

Zwanger

Werkwijze en schema basiscontroles


Als je weet dat je zwanger bent kan je direct een afspraak bij ons maken. We vinden het fijn als je rond 7-8 weken zwangerschap bij ons komt. We maken een afspraak voor het intakegesprek en de 1e echo. Bij het intakegesprek nemen we samen de persoonlijke gegevens door die je vooraf hebt ingevuld op de vragenlijst. Deze sturen we op als je bij ons bent aangemeld. Dit doen we om een goed beeld te krijgen van jouw persoonlijke situatie. Hierna maken we een persoonlijk zorgplan dat gebaseerd is op het schema van de basiscontroles die je hieronder ziet staan.

Img

Tijdens elke basiscontrole luisteren we naar het hartje, meten we je bloeddruk en gewicht en doen we een uitwendig onderzoek van je buik. Zo bepalen we de groei en het welzijn van je kindje. Vanaf 27 weken meten we de groei van je kindje. We meten de lengte (hoogte) van de baarmoeder en samen met het aanbod van extra echo's krijgen we de meest optimale groeicontrole van jullie kindje. Veranderingen in de groei worden hierdoor snel opgespoord.



Img

Tijdens de controles zullen we samen aandacht en tijd besteden aan de veranderingen die horen bij deze nieuwe fase in jullie leven. Als verloskundigen geloven we in de natuurlijke kracht die iedere vrouw heeft en willen jou en je partner met persoonlijke begeleiding en aandacht het vertrouwen geven dat je hiervoor nodig hebt.

We moedigen je aan al je vragen aan ons te stellen. Ben je ergens onzeker over, vind je het zwaar of heb je klachten, hulp nodig bij de keuze voor voeding of de plaats van bevalling, zie je op tegen de bevalling of heb je andere vragen? Stel ze gerust want alle soorten vragen zijn belangrijk en we bespreken ze graag met je.
Gebruik onderstaande knop voor een overzicht van alle controles.

Naar overzicht controles....

Bij ons kan je in plaats van de standaard controles ook voor Centering Pregnancy kiezen. Bij Centering Pregnancy worden de zwangerschapscontroles op een andere manier aangeboden dan gebruikelijk. Je kunt het zien als een combinatie van zwangerschapscontroles en een zwangerschapscursus. De bijeenkomsten zijn speciaal ontwikkeld voor vrouwen die graag goed geïnformeerd willen worden over hun zwangerschap en bevalling én die het leuk vinden om andere zwangere vrouwen te ontmoeten.

Het unieke aan Centering Pregnancy is de groepsdynamiek: alle vrouwen hebben hun eigen inbreng, ondersteunen elkaar en vullen elkaar aan. De verloskundige is als gespreksleider onderdeel van de groep en kan ook onderwerpen inbrengen. Tijdens de sessies speel je zelf een grote rol in je eigen zorgproces: je leert je bloeddruk te meten, jezelf te wegen en je eigen dossier bij te houden.

De bijeenkomsten duren ongeveer 2 uur per bijeenkomst. Data en tijden liggen ruim van tevoren al vast, handig met plannen in je agenda! Je werkgever geeft je hiervoor vrij.

Als je meedoet word je na de eerste twee individuele controles bij je verloskundige ingedeeld in een groep van zes tot tien vrouwen die ongeveer net zo ver zijn in hun zwangerschap als jij. Met die groep kom je 9 keer bij elkaar en krijg je informatie over je zwangerschap, de bevalling en de tijd daarna. Er is veel tijd en ruimte om ervaringen met elkaar uit te wisselen.

De eerste twee gesprekken, de echocontroles en de controles vanaf ongeveer 36 weken zullen individueel zijn. Bij deze individuele controles maak je kennis met de andere verloskundigen uit de praktijk!

Nieuwsgierig geworden? Tijdens de eerste controle zullen we met je bespreken of je mee wil doen aan Centering Pregnancy. Ook als je nog niet zeker weet of het bij je past, is het mogelijk om in ieder geval 3 keer aan te sluiten. Mocht het toch niet bij je passen dan kun je instromen naar de individuele controles. Meer algemene informatie vind je op de website: https://Samen weet je meer.nl.

Wij zijn in ieder geval heel enthousiast over deze vorm van begeleiding! Er is tijdens de bijeenkomsten veel tijd voor het geven van informatie en beantwoorden van vragen en er komen meer onderwerpen aan bod dan bij de ‘gewone’ controles.


Het belang van een betrokken partner

“De invloed van de vader op de ontwikkeling en opvoeding van kinderen is minstens zo groot als die van de moeder” (Louis Tavecchio).

De betrokkenheid van de aanstaande ouder kan niet vroeg genoeg beginnen. Onderzoek laat namelijk zien dat de relatie tussen vader en kind de ontwikkeling van het kind positief beïnvloed door een vader die betrokken is bij de zwangerschap en bevalling. Dit geldt natuurlijk evengoed voor een niet mannelijke partner.

Belangrijke momenten in de zwangerschap

Als je als aanstaande ouder het kind niet fysiek bij je draagt, ervaar je de zwangerschap anders. Belangrijke momenten zijn daarom het zien van de echobeelden en het horen kloppen van het hartje van jullie kindje. Daarnaast is het goed als je bij de eerste controle, eventuele vervolgecho’s en bij het bespreken van het bevalplan aanwezig bent. Wij vinden het natuurlijk fijn als je elke controle meekomt.


De ontwikkeling van de baby in de buik


maand gewicht grootte
1 0,4cm
2 1gr 2cm
3 30gr 9cm
4 150gr 16cm
5 500gr 30cm
6 800gr 35cm
7 1250gr 40cm
8 2250gr 45cm
9 3300gr 50cm


Welke emotionele veranderingen zijn er bij de zwangere?

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam van een vrouw. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kan ze meer emotioneel en persoonlijk gaan reageren. Dit is voor haar vaak ook vervelend, omdat zij zichzelf bijna niet meer herkent. Ze kan daardoor onzeker of paniekerig zijn of zich snel aangevallen voelen. Niet alle zwangere vrouwen hebben hier last van.


Hoe kun je helpen

Zwangere vrouwen hebben tijdens de zwangerschap behoefte aan waardering en erkenning. Uit onderzoek blijkt dat jouw steun helpt tegen depressieve gevoelens en stress bij je vrouw. Je kunt haar helpen door emotionele steun te geven door naar haar te luisteren en begrip op te brengen voor haar situatie.
Ook praktische steun zoals het overnemen van huishoudelijke taken is belangrijk omdat een zwangerschap, naarmate het kindje groeit ook lichamelijke klachten en beperkingen geeft. Maar ook in het eerste trimester (tot 16 weken) van de zwangerschap kunnen misselijkheid en vermoeidheid ook een grote invloed hebben op haar lichamelijke gesteldheid.

Img

Een band opbouwen met je zoon of dochter

In de zwangerschap kun je als aanstaande ouder al een band opbouwen met jullie kindje. Elke zwangerschap is anders, maar bij ongeveer 20 weken kan je vrouw de baby voelen bewegen. Jij kan de bewegingen van buitenaf vaak iets pas later voelen. Jullie kindje beweegt het meest tussen de 28 en 34 weken zwangerschap. Soms reageert hij of zij op je stem of als je de buik aanraakt. Volgens verschillende onderzoeken reageert een kindje rond de 23ste week van de zwangerschap al op geluiden buiten de buik van de moeder. Een kindje die regelmatig de stem van zijn of haar ouders hoort zal deze na de geboorte herkennen. Je kunt contact maken door samen rustig te gaan zitten of liggen, je handen op de buik te leggen en tegen jullie kindje te praten.


Jouw rol bij de bevalling

Als aanstaande ouder speel je een belangrijke rol bij hoe je vrouw zich voelt tijdens de bevalling. Het is van belang dat je naar haar luistert naar wat zij op dat moment prettig vindt. Als een vrouw aan het bevallen is zij namelijk niet echt ontvankelijk voor andere gesprekken of menigen. De posities die je als partner in kan nemen tijdens de baring worden weleens vergeleken met de verschillende rollen tijdens een voetbalwedstrijd:

  • toeschouwer: je kijkt toe en wacht tot het kindje geboren is.
  • coach: je ondersteunt je vrouw rustig door haar, vertellen dat ze het goed doet en, als zij dit wenst, zacht aan te raken of te masseren.
  • medespeler: je probeert met elke wee mee te zuchten of te puffen.
  • keeper: als de situatie het toelaat help je het kindje aan te pakken als het geboren wordt.

Seks tijdens de zwangerschap en na de bevalling

Als de zwangerschap normaal verloopt is er geen reden om geen seks te hebben. Het kan dus geen kwaad om met elkaar te vrijen. Natuurlijk kan het fysiek minder prettig voelen en dan kun je samen andere mogelijkheden uitproberen. Wanneer je na de bevalling weer kunt vrijen is voor iedereen verschillend. Je moet er allebei geestelijk en lichamelijk aan toe zijn. Het is beter om geen gemeenschap te hebben zolang je vrouw nog bloed verliest. Seks na de bevalling is vaak anders dan daarvoor. De vagina is wat ruimer en soms ook gevoeliger. Neem vooral de tijd om samen te wennen aan de nieuwe situatie.


Nieuwe ouder zijn

Zorg dat je tijd neemt om jullie kindje te leren kennen. Maak kennis met elkaar door hem of haar veel te observeren, te knuffelen en te verzorgen. Oog- en lichamelijk contact spelen hierbij een belangrijke rol. Door het horen van jouw stem voelt jullie kindje zich ook veilig. In de eerste week na de bevalling kan de kraamverzorgster je veel leren over hoe jullie je kindje kunnen verzorgen.


Wij gaan je helpen je goed voor te bereiden op de bevalling.

Img