SPOED: 06 89 99 08 35

Kraamtijd

De Kraamtijd is de periode tot 8 dagen na je bevalling. Nu is het tijd om te rusten, te herstellen, jullie kindje te leren kennen en te wennen aan je nieuwe leven met jullie zoon of dochter. Het is een bijzondere maar ook pittige tijd.

Tijdens je kraamtijd kan je volop genieten omdat je eindelijk je kindje in je armen hebt en de bevalling achter je ligt. Maar niet alle jonge ouders ervaren de kraamtijd als een roze wolk. Er komen veel nieuwe dingen op je af waar jullie aan moet wennen en handigheid in moet krijgen. Nachten waarin jullie weinig slapen en lichamelijke ongemakken zoals spierpijn, hechtingen, stuwing van de borsten zorgen er allemaal voor dat die eerste week heel intens en vermoeiend kan zijn. Soms lijkt alles anders te gaan dan dat jullie hadden verwacht. Dit is normaal. Vaak is het fijn om dit samen met ons te bespreken want jullie staan er niet alleen voor! Het is belangrijk dat je goed rust en ook vooral de eerste weken na de bevalling jezelf de tijd geeft om aan elkaar te wennen. Houd hier rekening mee als je bezoek wilt uitnodigen overdag, een middagdutje is belangrijk de eerste week/weken. Neem de tijd om te wennen aan je kindje en jullie nieuwe rol als ouders!

Een kraamverzorgster zal na de bevalling de zorg voor jou en kindje op zich nemen en jullie helpen bij het aanleren van de verzorging van jullie kindje. Zij doet de medische controles en schrijft dit op in een kraamdossier. We komen om de dag bij je langs om te kijken hoe het met je gaat, jullie te ondersteunen bij het nieuwe ouderschap en we controleren de medische gegevens die de kraamverzorgster genoteerd heeft.

TIP: Zorg dat je bij slaapt overdag als de kraamverzorgster er is.

Img

Hechtingen

Veel vrouwen hebben na de bevalling een aantal hechtingen nodig. Er wordt altijd gehecht met oplosbare hechtingen die in principe vanzelf oplossen. Een wond kan de eerste dagen nog pijnlijk en gezwollen zijn. Het beste wat je hiertegen kunt doen is zoveel mogelijk rust nemen, eventueel paracetamol slikken, koelen met kraamverbanden uit de vriezer, de wond schoon houden met schoon kraanwater en aan de lucht laten drogen door af en toe even met blote billen in bed te gaan liggen.
Na een keizersnede heb je hechtingen in je buik welke meestal vanzelf oplossen. Een buikwond blijft wat langer pijnlijk waardoor bewegen de eerste dagen lastig kan zijn. Toch geldt ook hierbij dat het goed is om goed naar je lichaam te luisteren en weer rustig aan in beweging te komen.


Borsten

Na de bevalling is de kans groot dat je rond de 4e dag stuwing krijgt. Daarom raden we je aan om vanaf de eerste dag een strakke BH te dragen als je flesvoeding geeft. Als je flesvoeding geeft zal je veel sneller handigheid hierin krijgen dan als je borstvoeding geeft. Bij borstvoeding kan de opstartperiode heel soepel verlopen, maar dat is niet altijd zo. Het kan dus langer duren voordat je er handigheid in krijgt. Het is verstandig om je daarvan bewust te zijn en je er goed op voor te bereiden. Na de 4e dag gaat het vaak beter. Ook je tepels kunnen gevoelig zijn in de beginperiode, door een niet optimale zuigtechniek van je kindje kan je tepelkloven krijgen. Gelukkig is de kraamverzorgster er in de beginperiode te helpen om je kindje op de juiste manier aan de borst te leggen.


Kraamtranen

Na de bevalling kun je hormonaal een beetje uit balans raken. Je kunt je dan emotioneel voelen, somber of verdrietig zijn. De 4e dag na de bevalling is meestal de moeilijkste dag, daarna gaat het vaak weer beter. Dit is normaal! Laat alle emoties komen en bespreek ze met ons !  Als jij of de mensen om je heen merken dat het niet lukt om de balans in je emoties terug te vinden, laat het ons dan weten!


Een te kort tongriempje

Een te kort tongriempje kan aanwezig zijn zonder dat het problemen geeft. Is dit wel het geval (niet vacuüm kunnen zuigen, tepelkloven of inefficiënt drinken) dan kan je erover nadenken om het tongriempje te laten doorknippen. Een kinderarts kan het riempje doorknippen of een tandarts kan het riempje laseren. Overleg met ons wat voor jou de beste optie is.


Img

Hielprik en gehoortest

Na de aangifte bij de gemeente wordt het consultatiebureau op de hoogte gebracht van de geboorte van jullie kindje. In de eerste week zullen zij bij je thuis langskomen voor het afnemen van de hielprik en de gehoortest. Er wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen uit de hiel van je kindje. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op onder meer een aantal zeldzame stofwisselingsziektes. Als je kindje een stofwisselingsziekte heeft, is het belangrijk voor de lichamelijke en/of geestelijke ontwikkeling van je kindje om dat zo snel mogelijk te weten. Deze ziektes zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.
Naast de hielprik wordt ook de eerste gehoortest gedaan, hiervan krijg je meteen de uitslag. De uitslag van de hielprik duurt langer en wordt onder andere naar het consultatiebureau gestuurd. Al tijdens je zwangerschap geven we je meer informatie over de hielprik en de gehoorscreening. Je kunt deze informatie ook nalezen op: https://www.rivm.nl/hielprik.


Borstvoeding

Dat borstvoeding de beste start voor je kindje is, blijkt uit verschillende onderzoeken; moedermelk bevat precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. Bovendien beschermt moedermelk je kindje, onder andere tegen infecties, omdat er het antistoffen in zitten. Ook hebben kinderen die borstvoeding krijgen vaak minder last van allergieën en astma en hebben ze vaker een hogere weerstand.
Voor moeders heeft het geven van borstvoeding ook voordelen; je bent sneller op je oude gewicht en de kans op borstkanker is aantoonbaar kleiner als je langer voedt. Als je borstvoeding wilt gaan geven is het aan te raden om je tijdens de zwangerschap al te verdiepen in het geven van borstvoeding. Door het bezoeken van borstvoedingsavonden of het lezen van boeken en sites ben je straks optimaal voorbereid.
Het geven van borstvoeding is iets heel natuurlijks, maar niet bij elke moeder gaat het vanzelf. Natuurlijk willen we je hierbij helpen en begeleiden. Het kan ook fijn zijn om een lactatiekundige te raadplegen, die gespecialiseerd is in borstvoeding en alles wat daar verder bij komt kijken. Een consult bij een lactatiekundige wordt meestal vergoed door je zorgverzekeraar als je aanvullend verzekerd bent. Borstvoeding geven betekent soms investeren. Als je advies en extra hulp krijgt zal dat bijdragen aan een goede start van borstvoeding.
http://www.borstvoeding.nl
https://www.24baby.nl
https://www.voedingscentrum.nl


Flesvoeding

Om medische of persoonlijke redenen kun je ervoor kiezen om geen borstvoeding te gaan geven. Flesvoeding is dan een prima alternatief. Het maakt niet zoveel uit welk merk flesvoeding je kiest; de samenstelling waar flesvoeding aan moet voldoen is vastgelegd in de Warenwet. Je hebt een enorme keuze qua flessen en spenen. Probeer verschillende soorten spenen uit, je merkt vanzelf wel welk type speen je kindje prettig vindt.
https://www.voedingscentrum.nl en  https://www.24baby.nl.


Anticonceptie

Hoewel de meeste vrouwen na de bevalling hun hoofd niet hebben staan naar anticonceptie, is het toch een onderwerp waar tijdig over nagedacht moet worden. Al 2 weken vóór je je eerste menstruatie heb je een eisprong gehad en kun je dus weer zwanger worden. Je weet dus nooit wanneer je weer opnieuw vruchtbaar bent. Welke anticonceptiemethode het best bij jou past hangt af van verschillende dingen. De nieuwe situatie na de bevalling kan invloed hebben op je keuze. Je keuze kan bijvoorbeeld beïnvloed worden door welke voeding je geeft en of je wel of niet weer snel zwanger wilt worden.

Borstvoeding beschermt niet tegen een nieuwe zwangerschap!

Bijgevoegde tabel kan je helpen bij de keuze voor anticonceptie tijdens de borstvoedingsperiode.

Gebruik onderstaande knop voor een overzicht van anitconceptie mogelijkheden.

Naar tabel....


Kraamperiode

Na het kraambed van 8 dagen wordt de medische zorg voor jou en jullie kindje overgedragen aan het consultatiebureau en de huisarts. Als jij of je kindje ziek wordt is de huisarts de persoon die je moet bellen. Voor verloskundige vragen zoals bloedverlies, buikpijn of pijnlijke hechtingen mag je ons ook altijd bellen. Het consultatiebureau neemt de zorg voor jullie kindje over. Daar kun je terecht met vragen over voeding, gezondheid en ouderschap. Op de website van het centrum voor jeugd en gezin kun je zien welk consultatiebureau bij jou in de buurt zit: www.jeugdengezinutrecht.nl.

De verpleegkundige van het consultatiebureau neemt in de eerste week na de bevalling contact op om een afspraak te maken. In de eerste week na de bevalling komt ze bij je thuis langs en tijdens dit bezoek zal ze de hielprik en de gehoortest afnemen. Je krijgt het groeiboekje en de eerste afspraak voor het consultatiebureau.


Img

Zes weken na de bevalling is er een nacontrole op de praktijk. Dan bespreken we je herstel en hoe je de begeleiding tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed hebt ervaren. Is je zwangerschap, bevalling en/of kraambed niet geheel verlopen zoals verwacht en als dit mogelijk gevolgen heeft voor een volgende zwangerschap, zullen we dit met jullie bespreken. Ook is er tijdens deze afspraak alle ruimte voor vragen. We vinden het ontzettend leuk als je je kindje meeneemt! Daarnaast vinden wij het belangrijk om te weten hoe je je psychisch voelt. Je kunt voor de nacontrole zelf de assistente bellen om een afspraak in te plannen.

De kraamperiode duurt officieel 6 weken. Tijdens deze 6 weken is de verloskundige zorg nog niet afgesloten en kun je ons altijd bereiken voor vragen of klachten. Het kan een tijd duren voordat je lichamelijk maar ook geestelijk weer helemaal hersteld bent. Het is voor iedereen verschillend hoe lang deze herstelperiode zal duren. Vaak zeggen vrouwen dat ze zich pas na een jaar weer volledig zichzelf voelen.


Consultatiebureau

Tien dagen na je bevalling neemt het consultatiebureau of het JGZ (jeugdgezondheidszorg) de zorg voor je kindje over. Zij zorgen voor verdere begeleiding van jullie kindje en vervolgen de groei en ontwikkeling en verzorgen de vaccinaties. Na het aangeven zal een verpleegkundige van het JGZ bij jullie thuis langskomen voor de hielprik en gehoortest. Na het eerste contact zullen er vervolgafspraken met jullie gemaakt worden voor de verdere begeleiding. https://www.jeugdengezinutrecht.nl

Ouderschap

Nu jullie (opnieuw) ouders zijn geworden zal het leven er anders uitgaan zien. Veel van wat je gaat doen wordt bepaald door jullie kindje. Momenten van zorg, voeding, andere invulling van tijd voor jezelf en elkaar en veranderde samenstelling van jullie gezin zullen nieuwe richting geven aan je leven. In deze nieuwe periode zal je niet altijd de stralende ouders kunnen zijn en alle ballen hoog kunnen houden. Vermoeidheid, onzekerheid en verandering in je hormonale huishouden zullen belangrijke factoren zijn die hiermee gepaard gaan. Daarnaast verandert er tegelijkertijd ook veel voor je partner terwijl het merendeel van de aandacht uit gaat naar moeder en kind.


Veranderde rollen van ouders

Waarom is het ouderschap niet alleen maar leuk?  Misschien heeft het te maken met de veranderde rollen van ouders. Een aantal generaties geleden was kinderen krijgen voor vrouwen het grootste en vaak het enige doel in hun leven. Tegenwoordig hebben vrouwen vrijwel allemaal een betaalde baan buitenshuis en een druk sociaal leven. Dat kan in de knel komen als er een kindje bij komt omdat plannen een stuk moeilijker is geworden.
Mocht je ondersteuning nodig hebben tijdens deze periode dan is dit goed dit bespreekbaar te maken op de manier die bij jou past. Bijvoorbeeld door er meer over te lezen. Ook zijn er mamacafe’s in Utrecht waar je met anderen in gesprek kan gaan. Zo zal je ervaren dat je niet de enige bent die het zwaar heeft tijdens deze periode. Samen sta je altijd sterker! Ook is er de mogelijkheid om professionele hulp te zoeken, die meer op jou alleen gericht is.


Lezen

Perfecte moeders bestaan niet; Diana Koster
Heavy shit! Eerlijk over ouderschap; Manon Abbel en Brigiet Bluiminck
Hoezo roze wolk; Renske Tjoelker
De mooiste tijd van je leven, de schaduwzijde van het moederschap; Marleen Castelein
Luisteren naar kinderen; Thomas Gordon
Samen zwanger; Christa Nieuwboer
De grote geboortegids; Mariël Croon en Joris van der Post
Aanpakken voor aanstaande vaders; David Borman
Zó doe je dat papa; Shawn Bean
Je wonderbaarlijke baby; Marshall H. Klaus & Phillyis H. Klaus
Papadag; Philip Waechter
Bereid je voor op je leven als ouder; Jeannette Milgrom en Jennifer Ericksen
Spuug op je blouse; Ina Heijnen

Psychische ondersteuning:
http://www.praktijkOK.nl
http://www.mama-en-meer.nl
https://www.babyblues-domstad.nl
http://www.lkpz.nl

Img

Nu is het tijd om te rusten, te herstellen, jullie kindje te leren kennen en te wennen aan je nieuwe leven met jullie zoon of dochter.

Img