Als je vliezen zijn gebroken of als je weeën voelt, gaat de bevalling beginnen. Hoe herken je die eerste echte wee? En welke soorten weeën zijn er?
De eerste weeën waarmee je te maken kunt krijgen, zijn indalingsweeën of voorweeën. Deze weeën bereiden je lichaam voor op de bevalling. Wat voor soort weeën zijn er nog meer? Gedurende de laatste maanden van je zwangerschap voel je hoogstwaarschijnlijk af en toe al ‘iets’ wat op het begin van de bevalling lijkt. Dat ‘iets’ kunnen harde buiken, indalingsweeën of voorweeën zijn: kleine samentrekkingen van de baarmoeder.
Je baarmoeder maakt zich alvast klaar en ‘oefent’ voor de bevalling. Toch is het moeilijk hier regelmaat in te ontdekken. De ene dag voel je misschien niets, de andere dag heb je een aantal harde buiken achter elkaar. Soms voelen voorweeën als menstruatiepijn, een andere keer voel je een flinke pijnscheut. De ene keer duren die voorweeën maar even, de andere keer houden de samentrekkingen langer aan. Voorweeën zijn nog niet ‘het echte werk’, maar zo maakt je lichaam zich wel alvast klaar voor de bevalling.
Indalingsweeën worden veroorzaakt door het indalen van je kindje in je bekken. Het hoofdje van je kindje daalt in je bekken en komt daar uiteindelijk vast te liggen. Indalingsweeën zijn in tegenstelling tot echte weeën erg onregelmatig en duren niet lang. Deze weeën kunnen voelen als menstruatiepijn of een stekende pijn in je lies, sommige vrouwen merken er niets of weinig van.
Bij een ontsluitingswee begint de bevalling echt.
Deze weeën komen steeds vaker en worden steeds sterker, om zo
de baarmoedermond te openen (ontsluiten) voor de geboorte.
Ontsluitingsweeën voel je niet alleen in je buik, maar soms
ook in je rug en benen. Deze weeën komen uiteindelijk om de 3 à 4
minuten en houden ongeveer een minuut aan. Tijdens deze weeën
controleren we je baarmoedermond om te voelen hoe ver deze
ontsloten is. Dit wordt ook wel toucheren genoemd.
https://www.youtube.com/watch?v=URyEZusnjBI&feature=youtu.be
Buikweeën komen het meest voor. Hierbij voel je kramp in je buik. Je kunt buikweeën opvangen door je zo goed mogelijk te ontspannen, een warmwaterkruik op je buik te leggen of ademhalingsoefeningen te doen die je misschien op zwangerschapsgym hebt geleerd.
Bij rugweeën straalt de pijn uit naar je rug. Ook hierbij helpt warmte. Een goede houding zoeken en je partner vragen om tegendruk te geven, kan ook verlichting geven.
Bij beenweeën voel je de pijn doorstralen naar je bovenbenen. De meeste vrouwen vinden dit nare weeën, omdat je de pijn moeilijk kunt opvangen. Wat helpt: vraag aan je partner of hij je bovenbenen stevig wil masseren. Soms voel je de pijn niet op één plek, maar op meerdere plaatsen.
Ervaar je in 10 minuten 6 of meer weeën? Dan is er sprake van een weeënstorm. Een weeënstorm kan ervoor zorgen dat je ontsluiting van 10 centimeter in een korte tijd is geklaard. De bevalling is dan vaak kort maar heftig.
Ook persweeën voelen als een golf die steeds groter en sterker wordt. Deze golf geeft aan wanneer je moet persen. Bij persweeën voel je flinke druk.
De placenta of moederkoek laat na de geboorte van je kindje los van de baarmoederwand. Om dit voor elkaar te krijgen, krijg je weeën.
Na de bevalling zorgen naweeën ervoor dat de baarmoeder samentrekt en weer tot normale grootte krimpt. Deze naweeën zijn te vergelijken met intense buikkrampen. Na een tweede of derde bevalling zijn er meer naweeën nodig om de originele grootte van de baarmoeder te bereiken, omdat de spieren in de buik na elke bevalling wat slapper worden.
Terug naar Bevalling