Benodigd­heden voor thuisbevalling

Benodigdheden voor thuisbevalling


Als je ervoor kiest om thuis te bevallen, begeleiden we je bevalling en worden we ondersteund door een kraamverzorgster. We nemen alle medische spullen zelf mee. We vragen je zelf ook voor een aantal dingen te zorgen, nl:

 • Kraampakket
  Zorg dat er een kraampakket in huis is of maak zelf een doos voor alle benodigdheden voor de bevalling. Zet deze doos binnen handbereik als de bevalling begint. In het kraampakket zitten diverse celstofmatjes, kraamverbanden en gazen. Het kan zijn dat de bevalling begint met het breken van de vliezen. Vanaf 37 weken is het daarom slim om een celstofmatje op je matras te leggen. Tijdens de bevalling kan je beter je matras volledig inpakken met plastic of een waterdichte moltonhoes voor het matras gebruiken.

 • Bed
  Vanaf 37 weken dient het bed verhoogd te worden tot ca. 80 cm. Hiervoor kun je bedverhogers lenen of gebruik maken van bierkratten. Als je een waterbed hebt, zal je een ander bed moeten verhogen. Het waterbed kan namelijk niet verhoogd worden en je kunt hier niet op bevallen vanwege de instabiliteit van het matras. Als je twijfelt over de grootte van de slaapkamer of de steilheid van de trap dan kunnen we komen om te kijken of een thuisbevalling mogelijk is. Als er (in geval van nood) geen brancard langs past, raden we je aan eventueel beneden te bevallen. Is je gewicht boven de 100 kg dan adviseren we ook om beneden te bevallen (dit i.v.m. de arbo-voorschriften van het ambulancepersoneel).

 • ‘Vlucht’ tasje
  Ook als je thuis wilt bevallen, is het verstandig om een tasje klaar te zetten met spullen voor het ziekenhuis. We hebben op deze manier alles bij de hand als je bevalling thuis begint maar ook als we plotseling toch naar het ziekenhuis moeten. Het is vervelend als je dan nog alles bij elkaar moet zoeken. Kijk onder benodigdheden voor een poliklinische bevalling voor het lijstje met spullen die je in je vluchttas kan doen.
  www.deverloskundige.nl (bevalling)

Terug