OGTT

OGTT (orale glucose tolerantie test)

Een OGTT kan helpen bij het opsporen van suikerziekte tijdens de zwangerschap. Bij suikerziekte is sprake van een gestoorde glucosetolerantie. Bij zwangeren is dit vaak van voorbijgaande aard. Gestoorde glucosetolerantie betekent dat de glucose (suiker), die via de voeding in het bloed opgenomen wordt, onvoldoende in de lichaamscellen terechtkomt. Glucose is nodig als brandstof voor de lichaamscellen. Als de glucose niet verbrand wordt, hoopt deze zich op in het bloed. Dit kan tot allerlei klachten en symptomen leiden.

Voorbereiding onderzoek OGTT
Gedurende drie (3) dagen vóór de test moet je normaal eten en mag je geen suikervrij of vermageringsdieet volgen. Voor dit onderzoek moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur niet meer mag eten, drinken en roken. Je mag wel water drinken.
Medicijnen die je met water in moet nemen mag je wel innemen. Wanneer je medicijnen tijdens een maaltijd moet innemen, of met andere dranken dan water, dan mag je dat pas na afloop van de test doen. Tijdens het onderzoek mag je niet overmatig bewegen, roken, eten en drinken. Water drinken mag wel.

Handig om mee te nemen
Het is belangrijk dat je naar het onderzoek je labformulier en een geldig identiteitsbewijs meeneemt. Neem ook iets te eten mee. Na het afronden van de test is het belangrijk om voor vertrek naar huis even iets te kunnen eten. Je hebt namelijk een lange periode niet gegeten.

Hoelang duurt de test?
De OGTT duurt ongeveer 2 ½ uur.

De test
Als eerste wordt bloed afgenomen om een nuchtere glucosewaarde vast te stellen. Vervolgens krijg je suikerwater te drinken. Het is belangrijk om dit suikerwater (300 ml) binnen 5 minuten op te drinken.
Na 2 uur wordt weer bloed afgenomen om te kijken hoe de suiker wordt opgenomen in je lichaam. Tijdens deze 2 uur blijf je op de priklocatie. Daarna is de test afgelopen en mag je weer eten, waardoor je weer verantwoord de weg op kan.

De uitslag
De uitslag van de OGTT wordt door een van onze verloskundigen met je besproken.


Terug