Bevalplan

Bevalplan


Op een bepaald moment ga je nadenken over hoe je wilt gaan bevallen. Je kunt je voorbereiden door een zwangerschapscursus te volgen, maar ook door erover te praten met je partner, familie en vrienden. Daarnaast zijn er veel boeken en tijdschriften die je kunt lezen of je kan via internet informatie vinden. Op deze manieren kun je bedenken wat je tijdens jouw bevalling graag zou willen of wat je juist niet fijn vindt. Wat hierbij goed helpt, is het opstellen van een bevalplan.

Wat is een bevalplan?
Een bevalplan helpt je om jouw wensen en verwachtingen aan te geven. Op deze manier krijg je een beter beeld over hoe een bevalling kan gaan verlopen. Je bespreekt het plan vooraf, rond 34 weken zwangerschap, met ons. We plannen extra tijd in om jullie bevalplan samen uitgebreid te bespreken. We zullen dan ook aangeven of je wensen haalbaar zijn.

Bevalplan en de uiteindelijke bevalling
Natuurlijk verloopt een bevalling in enkele gevallen anders dan je van te voren bedacht had, maar dat is niet erg. Als het voor je maar duidelijk is waarom het anders gaat. Ook kan het best zijn dat je tijdens de bevalling op andere gedachten komt dan je van te voren bedacht had. Natuurlijk mag je dan weer andere keuzes maken en we proberen hier dan zo goed mogelijk op in te spelen. Als we je moeten overdragen aan de gynaecoloog, neemt deze de verdere begeleiding over. We begeleiden daarna weer het kraambed als je naar huis gaat. Kortom; het bevalplan is een handvat voor jezelf en voor ons om je keuzes en wensen kenbaar te maken.

Het opstellen van een bevalplan
Bij het schrijven van een bevalplan, kun je bijvoorbeeld nadenken over de volgende zaken:

  • Manier van voorbereiden: bijvoorbeeld via een cursus, yoga, haptonomie
  • De plek waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis.
  • Naar welke houding je voorkeur uitgaat tijdens de bevalling: zittend, liggend, in bad, op bed, op de baarkruk of skippybal.
  • Wie bij de bevalling aanwezig zal zijn.
  • Hoe je tegenover pijnbestrijding staat; wat je wel wilt en wat je niet wilt.
  • Wat je van jouw partner verwacht: bijvoorbeeld de navelstreng doorknippen, wel of niet masseren of meepuffen, wel of niet het kindje zelf aanpakken en wie; jij of je partner.
  • Wat je wilt dat er met de placenta gebeurt.
  • Wat je verder nog belangrijk vindt.
  • Zijn er zaken waar je op dit moment nog tegen op ziet of over twijfelt.


www.deverloskundige.nl  (bevalplan)

Bespreken van bevalplan
Tegen het eind van de zwangerschap spreken we de bevalling met je door. Je krijgt dan ook te horen wanneer je moet bellen zodra de bevalling op gang is gekomen. Uiteraard is het ook mogelijk om je plan al in een eerder stadium te bespreken als je daar behoefte aan hebt.


Terug